Nagykereskedelem – csak viszonteladók / integrátorok részére
GB/EN HU

Kábelezési követelmény változások - Új ISO/IEC 11801 szabvány

2018-05-10 5:17
*|MC:SUBJECT|*

Kábelezési követelmény változások - Új ISO/IEC 11801 szabvány

Kedves Partnereink!
 
Ismételten változott a strukturált kábelezéssel kapcsolatos követelményrendszer – a nemzetközi ISO/IEC 11801 szabvány további kiegészítéseket és bővítéseket kapott a közelmúltban. A szabvány betartása az információs technológiák összes átviteli protokoll működőképességének feltételét és egyúttal garanciáját jelenti. A KeLine kábelei ezen szabvány követelményrendszerének maximálisan megfelelnek.
 


 

 

A teljesítménykategóriák és az átviteli protokollok változásai

Az 1. táblázat a réz kábelezés szabványosított teljesítménykategóriáiról, a támogatott átviteli protokollokról és a rendeltetésüknek megfelelő környezetekről nyújt áttekintést. A táblázat nem tartalmazza a Cat.3 teljesítménykategóriát. Ez a kategória kizárólag a hangszolgáltatások központi elosztóba történő továbbítására alkalmazható, és nem tartozik a strukturált kábelezések általánosan alkalmazható részéhez. 
 

 

Ethernet 2,5GBASE-T és Ethernet 5GBASE-T átviteli protokollok

A 2016 szeptemberétől szabványosított Ethernet 2.5GBASE-T és Ethernet 5GBASE-T átviteli protokollokat eredetileg a Cat.5 és Cat.6 kategóriájú meglévő kábelezések átviteli sebességének 2,5 Gbit/s, ill. 5 Gbit/s-ra való növelésére törekedve fejlesztették ki. Az 1. táblázatból (lásd a kékkel jelölt szövegrészt) világosan kitűnik, hogy az új ISO/IEC 11801:2017 szabványban mindkét átviteli protokoll csak a Cat.6A és ennél magasabb teljesítménykategóriákban támogatott. A protokollok működőképessége az idegen áthallások (Alien Crosstalk) gyakori jelenléte miatt a tényleges telepítésekben nem garantálható a Cat.5 és a Cat.6 kategóriák esetében.

 

Teljesítménykategóriák kontra felhasználási területek és szolgáltatások

1. Teljesítménykategóriák irodákban

Az irodákban telepített kábelezésekre vonatkozó új szabvány követelményeinek való megfeleléshez legalább a Cat.6 kategória, az 1 Gbit/s feletti átviteli sebességek esetében pedig legalább Cat.6Aalkalmazása szükséges (lásd az 1. táblázat rózsaszín mezőit).

2. A disztribúciós szolgáltatások teljesítménykategóriái

A saját IP-címmel rendelkező készülékek és komponensek egyre növekvő számának és az épületekben elosztott szolgáltatások kommunikációs protokolljainak szabványosítása iránti erőfeszítéseknek köszönhetően (lásd „A szabvány formai változásai és új szerkezete” c. részben szereplő leírást) a strukturált kábelezés fokozatosan ezen rendszerek elengedhetetlen részévé válik. A strukturált kábelezés elosztott szolgáltatásokban való használata esetén legalább Cat.6Akategóriájú komponenseket és kábeleket kell telepíteni (lásd az 1. táblázat zölddel jelölt mezőit).

A teljes összefoglaló megtekinthető a KeLine oldalán a hivatkozásra kattintva.


Részletekért forduljanak kollégáinkhoz!