Nagykereskedelem – csak viszonteladók / integrátorok részére

30km, 450Mbps - Mimosa c5c tartósteszt a Last-Mile Kft-nél!

2018-06-06 19:37
*|MC:SUBJECT|*

30km, 450Mbps - Mimosa c5c tartósteszt a Last-Mile Kft-nél!

Kedves Partnereink!

Ritkán találni olyan terméket ami ekkorra meglepetést okozott volna mint a Mimosa c5c. A kliens árkategóriában lévő bridge 450Mbps-os kapacitással látja el 8 település gerinckapcsolatát a Last-Mile Kft. hálózatában úgy, hogy 30km-es távolságra van a link két pontja egymástól. Új cikkünkben beszámolunk róla, hogy milyenek voltak a tapasztalatok az eszközzel a közel 6 hónapos üzemeltetés során.
 
(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

Pánics Róbert - a Last-Mile Kft. műszaki igazgatója - azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy mire cserélje le egy régi Mikrotik 911-es boardokból és "N"-es kártyákból épített szakaszát, ami Pécs és Baranyahídvég között biztosítja legalább 200 lakossági ügyfél internet és VoIP ellátását és jelenleg problémát okoz, hogy nagyjából 120Mbps-os terhelésnél "elfogy" a mostani gerinc.

A feladat megoldására kollégáink a Mimosa c5c 5GHz-es bridge-eket javasolták, amelyek kifejezetten kedvező áron érhetőek el. A Mimosa nagyobb eszközei már sokszor bizonyítottak a gyakorlatban ami igaz erre a rádióra is.
 

(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

A c5c egy újabb termék, amit a gyártó a multipont rendszerének klienseként vezetett be, de alkalmas pont-pont kapcsolatok kiépítésére is. A nagy testvérektől eltérően itt csak egy 802.11ac rádió van beépítve, ami maximálisan 80MHz-es csatornaszélességet és 256QAM modulációt támogat. Hiányzik belőle a GPS vevő és a WiFi alapú helyszíni menedzsment lehetősége is, de cserébe a nagyobb PtP eszközök árának a töredékéért lehet hozzá jutni.

A Last-Mile hamar lecserélte a korábbi eszközöket. A két rádiót mindkét oldalon 90cm-es - már meglévő - antennákra szerelték fel, amit a c5c külső antennacsatlakozói könnyen lehetővé tettek. A beállítás nagyon könnyen ment, akinek volt dolga a korábbi Mimosa berendezésekkel az nagyon hamar kiigazodik rajta.
 

(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

A 30km-es linket végül -58.8 dBm-es jelszinttel sikerült összelőni, ami 650/390Mbps datarate-et jelent 80MHz-es csatornaszélesség mellett. Természetesen mindkét oldalon bőven akadt zaj, de a jól átlátható spektrum analizátorral nem volt nehéz használható csatornát találni.
 

(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

Pánics Róbert szerint kifejezetten jó lett az eszköz kezelő felülete, nagyon hamar rá lehet lelni a szükséges dolgokra.

A telepítés 6 hónapja történt, még az év elején és ezalatt az idő alatt egyszer sem szakadt meg a link műszaki vagy időjárási oknál fogva, és nem is lassult be, amit értékeltek az ügyfelek. 150-160Mbps az átlagos terhelés, de gyakran előfordulnak 200Mbps-os csúcsok is.

Kérésünkre a Last-Mile-os kollégák futtattak teljesítmény tesztet a beépített verzióval és Mikrotik Bandwidth test-el is. A teszteket ügyfél forgalom mellett hajtották végre, ami 40-50Mbps volt éppen, és a következő eredményeket kapták:

Mimosa bandwidth test:

Bányahidegvég - Pécs: 410Mbps

Pécs - Bányahidegvég: 450Mbps
 


(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

Mikrotik bandwidth test:

Bányahidegvég - Pécs: 425Mbps

Pécs - Bányahidegvég: 433Mbps
 


(Képre kattintva teljes felbontásban elérhető)

Előnyként lett megemlítve, hogy az eszköz rendelkezik egy, a Rocket M5-ével megegyező gyors csatlakozóval, aminek a segítségével ugyanúgy fel lehet "pattintani" egy Ubiquiti antenna - például a Rocket Dish - hátára mint a gyártó saját termékeit, ezért ideális csere lehet azok számára akik minimális befektetéssel maximális eredményt szeretnének elérni.

Egyetlen negatívumként az eszköz kezelőfelületének belassulása lett megemlítve, ami a terheléses tesztek mellett volt tapasztalható.


Részletekért forduljanak kollégáinkhoz!